Соматичні клітини, на відміну від бактерій, не розмножуються в сирому молоці, а впродовж зберігання молока їхня кількість поступово зменшується внаслідок розпаду клітин (нейтрофілів, лімфоцитів).
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
За зберігання молока за температури +6 °С кількість соматичних клітин через 12 годин скорочується в 1,4 раза, через 24 години ‒ в 2,2 раза, а за температури +1 °С ‒ у 1,3 та 1,5 раза відповідно.
Чим нижча температура зберігання молока, тим повільніший процес розпаду соматичних клітин.
Препарати для визначення рівня соматичних клітин у молоці, які містять у складі поверхнево-активні речовини, реагують із сумою дезоксирибонуклеїнової кислоти (ДНК), наявної в ядрах соматичних клітин, та з тією частиною, що вивільнилася з деградованих клітин. Тому результати проби на вміст соматичних клітин у молоці не змінюються протягом його зберігання й не втрачають показового значення.
Нагадаємо, з молока з високим умістом соматичних клітин неможливо виготовити якісні продукти.