В Україні оновлено правила забою сільськогосподарських тварин. Відповідні зміни до Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» набули чинності з 1 січня 2025 року.
Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.
Так, нині заборонено забій тварин:
‒ без ветеринарного документа, що засвідчує їхнє здоров’я;
‒ не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл.
У разі передзабійного та післязабійного огляду державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром зазначені заборони не розповсюджуються на:
‒ забій до трьох голів свійських парнокопитних або інших копитних тварин на тиждень;
‒ забій до п’яти голів свійської птиці чи кролів на день.
Продукти, отримані від подвірного забою тварин (забій поза бойнею, що має експлуатаційний дозвіл), можуть використовуватися виключно для власного споживання чи для реалізації кінцевому споживачу на агропродовольчих ринках у межах 50 км від місця забою чи в межах області.
Нагадаємо, торік затверджені нові вимоги до передзабійного та післязабійного огляду тварин.