Уміст білка в молоці є своєрідним енергетичним барометром для стада молочних корів. Він залежить насамперед від того, чи достатньо енергії мають мікроби рубця, що синтезують мікробний протеїн.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Зі збільшенням продуктивності все більшого значення набуває нерозщеплюваний у рубці протеїн. У перших два місяці лактації вміст білка в молоці змінюється так само, як і кондиція тіла корови. Зазвичай у першій третині лактації показник білка в молоці зменшується в зв’язку з негативним енергетичним балансом (НЕБ) і негативним балансом азоту в рубці. У цей час нормальним уважається рівень молочного білка не більший за 3,1%.
Однак якщо він нижчий за 2,8%, це означає, що корова більше не має резервів енергії в організмі.
У будь-якому разі, навіть за дуже високих надоїв (понад 50 кг на день), уміст білка в молоці не має падати нижче 3,1%.
Коли корова знову починає набирати вагу і її кондиційна оцінка підвищується, показник білка в молоці теж збільшується, а надої знижуються.
У пізній лактації нормальними є показники білка в молоці до 3,8%. Рівень молочного білка вищий за 3,8% сигналізує про значне зниження продуктивності, що пов’язано з накопиченням жиру в організмі корови.
У пізній лактації молочна продуктивність майже не залежить від кондиції тіла, якщо BCS перебуває в оптимальному діапазоні 3-3,5 бала за п’ятибальною шкалою. За вищої кондиції (>3,5) потрібно бути готовим до різкого спаду продуктивності в комбінації з дуже високим показником білка (>3,8%).
Як повідомлялося, оптимальний уміст сечовини в молоці корови ‒ 0,15-0,3 г/л.