Дуже важливо дати молозиво теляті не пізніше як через годину після народження. Новонародженому масою 30 кг його випоюють за один раз 1,6-1,8 л теплим (+36…+38 °С), пише журнал The Ukrainian Farmer.
Для активного проявлення рефлексу стравохідного жолоба потрібно, щоб телятко пило невеликими ковтками, і молозиво потрапляло в сичуг і кишківник (де перетравлюється), для чого застосовують соскову напувалку з невеликим отвором.
Молозивний період – вирішальний для виживання теляти. У цей час у нього формується імунітет завдяки специфічним білкам, яких у молозиві корови, що тільки отелилася, у 4-5 разів більше, ніж у звичайному молоці. В молозиві вдвічі більше жиру й мінеральних речовин, у 10-20 разів більше вітамінів групи А, Е, В1 , В6.
До того ж завдяки високій кислотності (у 2-3 рази вищої, ніж у звичайному коров’ячому молоці) й підвищеному вмісту солей магнію воно має послаблювальну дію й сприяє очищенню кишківника теляти від первородного калу.
Раніше повідомлялося, як забезпечити теляті міцний імунітет через молозиво та як забезпечити молозивом усіх поросят у багатоплідних гніздах.