Птахогосподарствам варто зважати на переваги й недоліки ручного вилову птиці.
Про це на Міжнародному практичному форумі Poultry Farming розповіла Аліна Веремейчик, начальниця відділу контролю якості філії Птахокомплекс «Миронівської птахофабрики» (МХП).
Серед переваг такого способу вилову птиці:
‒ контроль процесу птахівниками, завдяки чому знижується ризик травмування бройлерів;
‒ збереження добробуту. Птиця менше стресує, бо процес вилову делікатніший і обережніший;
‒ гнучкість.
«Ручний відлов можна адаптувати до різних умов і ситуацій, що дозволяє реагувати на деякі непередбачувані обставини», ‒ підкреслила Аліна Веремейчик;
‒ знання поведінки птиці. Кваліфікований персонал здатен успішно відловлювати птицю без застосування агресивних методів.
До недоліків ручного відлову відносять:
‒ трудомісткість. Цей процес може бути фізично виснажливим і вимагати значного часу, особливо коли йдеться про великі підприємтсва;
‒ обмежену ефективність. Для відлову великих партій птиці метод не надто продуктивний;
‒ небезпеку для працівників. Птиця теж може бути агресивною чи в стресовому стані і нести загрозу персоналу;
‒ залежність від навичок.
«Успіх ручного відлову значною мірою забезпечує кваліфікація персоналу, а це може бути обмеженням у великих командах», ‒ зауважила Аліна Веремейчик.
Нагадаємо, транспортування птиці на переробку має тривати щонайбільше 8 годин.