Практика показує, що присутність чергових під час опоросу зменшує кількість мертвонароджених поросят з 1,8 до 0,8 за опорос.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Для обігріву/обсихання поросят рекомендується використовувати спеціальні лампи.
Для новонароджених поросят важливо спожити молозиво від свиноматок протягом перших 24 годин життя, бо імунітет вони отримують тільки через молоко матері.
Слід переконатися, що найменші поросята мають доступ до сосків, за потреби допомогти новонародженим і маленьким поросятам дістатися до вимені.
За великої кількості живонароджених поросят за послід рекомендується роздільна годівля в перші 24 години; маркування половини поросят і чергування годівель із переміщенням у куточок іншої половини поросят в очікуванні своєї черги.
Оптимально вирівнювати розміри приплодів ранкової й вечірньої груп двічі на день.
Одна свиноматка може годувати 16 поросят протягом перших 24 годин після опоросу за умови роздільного годування. Основний наголос ‒ на збереженні більшої кількості поросят із рідною свиноматкою.
Сортування/вирівнювання поросят відбувається за таким принципом: великі поросята ‒ до першоопоросних свиноматок, дрібні ‒ до свиноматок із другим опоросом.
Фінальне зрівняння розмірів приплодів здійснюють через 24-48 годин після народження поросят. Першоопоросним свиноматкам виділяють 13-14 поросят, другого і наступного опоросу ‒ кількість поросят визначають із урахуванням потенціалу свиноматки.
Як повідомлялося, тривала міксація поросят після опоросу загрожує проблемами.