Фермерське господарство «Масарівські Липки» (Тернопільська область) два роки тому оновило свинопоголів’я, і тепер має до 400 основних свиноматок французької генетики. Завдяки цьому показник відлучених поросят на свиноматку сягнув 11,5.
Про це розповів керівник свинокомплексу «Масарівські Липки» Іван Терентюк, пише журнал The Ukrainian Farmer.
«Здебільшого поросята лишаються біля своєї свиноматки до відлучення, матерів-мачух використовуємо за потреби, ‒ зазначив він. ‒ На жаль, умови утримання в маточному відділенні поки не відповідають сучасним стандартам: маємо бетонну підлогу, а це підвищений ризик виникнення у свиноматок маститу, хвороб опорно-рухового апарату, а в поросят ‒ діареї».
Та господарство розвивається, і нині дообладнує новозбудоване приміщення, де створені сучасні умови для утримання тварин, зокрема пластикова щілинна підлога. Поки ж, аби поліпшити збереженість поросят, їм додають замінник незбираного молока (ЗНМ).
«Замінник даємо усім поросятам із 3-го по 14-й день життя, а потім до відлучення ‒ рідкий престартер, ‒ зазначив він. ‒ Розчиняємо ЗНМ у воді температурою 43-45 °C, настоюємо та розливаємо по коритцях. Поросятка відразу підходять, цікавляться та споживають. Звикають швидко».
Паралельно тваринам дають сухий гранульований престартер: на 4-5-й день у окремі коритця.
«У результаті на 21-й день відлучаємо поросят середньою вагою 4,3-4,6 кг», ‒ підкреслив керівник свинокомплексу.