Діабет – це небезпечне захворювання, яке розвивається, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну (гормону, що регулює рівень цукру в крові), або коли організм не може ефективно його використовувати. Вчені з’ясували, що звичайний яблучний оцет покращує чутливість до інсуліну і знижує рівень цукру в крові.
За інформацією, група вчених з відділу харчування Університету штату Арізона провела відповідне дослідження. В їх експерименті брали участь 10 осіб з діабетом і 19 – без захворювання. У восьми з них спостерігалася підвищена чутливість до інсуліну, а у 11-резистентність.
Під час дослідження всі учасники не пили ліки від діабету, але приймали натщесерце напій з яблучного оцту або плацебо. Оцтовий напій складався з 20 г яблучного оцту, 40 г води і 1 чайної ложки штучного підсолоджувача. Через дві хвилини після прийому оцту або плацебо учасники приймали їжу.
Зразки глюкози крові збирали натщесерце, а також через 30 і 60 хвилин після їжі. У порівнянні з плацебо, прийом оцту підвищив чутливість до інсуліну протягом 60-хвилинного інтервалу після їжі у інсулінрезистентних людей. У діабетиків також спостерігалося поліпшення чутливості до інсуліну, але вони були не настільки значні.
Світова діабетична спільнота також розповіла про дослідження, яке показало, що яблучний оцет може значно знизити рівень глюкози в крові після їжі.
В ході експерименту учасники дотримувалися стандартного плану харчування протягом двох днів з однією важливою відмінністю: деякі вживали перед сном дві столові ложки яблучного оцту з 30 г сиру. Було виявлено, що вживання яблучного оцту перед сном може позитивно вплинути на концентрацію глюкози в організмі при діабеті другого типу вранці після пробудження.