В Україні як додатковий жир у раціон птиці додають рослинні олії (соняшникову, соєву) чи жири тваринного походження (наприклад, курячий). Їхня енергетична цінність у матриці становить від 8,3 до 8,9 кКал, тоді як енергетична цінність емульгатора на основі лізофосфоліпідів у дозуванні 500 г/тонна корму ‒ 50-60 кКал.
Уміст лізофосполіпідів у емульгаторах, представлених на українському ринку, коливається від 1,84 до 6,9. Економічна вигода досягається шляхом економії дорогих жирів у складі корму, їх кращого засвоєння та використання.
Є три варіанти додавання емульгатора в корм тваринам і птиці.
1. Повна заміна жиру на емульгатор
Жир із раціону забирають і замінюють його відповідно на 500 г емульгатора. В матриці – 500 г емульгатора = 60 кКал = 7 кг соєвої олії. Енергетична цінність раціону не зміниться, але знизяться фінансові витрати на корм, покращиться його перетравлюваність корму, знизиться конверсія.
2. Добавка емульгатора поверх раціону On Top
Додавши 60 кКал у матрицю основного раціону, поліпшують його конверсію й засвоюваність поживних речовин, але економічної вигоди не отримують.
3. Часткова заміна жиру
У харчовій матриці на емульгатор заміняють лише 20 кКал із можливих 60 кКал, а це –2,4 кг жиру в раціоні. Так здешевлюють вартість корму та покращують виробничі показники.