Вищий рівень доданого жиру в раціоні свиней збільшує енергію, доступну для росту, підтримки й відтворення. Крім того, додатковий жир уповільнює проходження корму через травний тракт для ліпшого травлення й засвоєння інших поживних речовин.
Однак збільшення жиру в комбікормі корелює зі зниженням твердості й довговічності гранул, пише журнал The Ukrainian Farmer.
У виробництві кормів використовують широкий спектр жирів і олій, включно з тваринними жирами й рослинними оліями, а також побічними продуктами переробки й гідрогенізованими жирами.
Інші джерела жирів, які додають у раціони свиней, можуть складатися з 90% вільних жирних кислот, на відміну від тваринних жирів або рослинних олій. Однак жири й олії значно відрізняються за складом, окислювальним статусом і смаковими якостями навіть у межах певного джерела.
Крім того, первинні продукти окислення можуть негативно вплинути на ефективність кормів і, як наслідок, продуктивність тварин. Ця мінливість у складі корму може ускладнити ефективність травлення й усмоктування поживних речовин.
Перетравлення й усмоктування жирів ‒ складний процес, що складається з трьох основних етапів: емульсії, гідролізу, змішаного утворення й усмоктування міцел. На перетравлення жирів впливають довжина ланцюга жирної кислоти, ступінь насичення жиром, окислення, вільні жирні кислоти та рівень додавання жиру. Ці чинники по-різному впливають залежно від життєвого циклу свині.
За перетравлення жиру в організмі тварини існує безліч взаємодій, які мають вплив на його засвоюваність. Наприклад, коли рівень клітковини в раціоні підвищується, засвоюваність жиру знижується. Це пов’язано з тим, як поживні речовини в кормах утворюють комплекси з різними зв’язками з білком, жиром, клітковиною й іншими складними вуглеводами.
І навпаки: засвоюваність амінокислот зростає разом зі збільшенням рівня доданого жиру.