У результаті вирощування телят у зимовий період за низької температури одержують тварин із дещо іншими фенотиповими ознаками, які не мають нічого спільного з генетично зумовленим рівнем молочної продуктивності.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Дослідженнями встановлено, що низькі температури сприяють:
• додатковому розвитку волосяного покриву на 38,4-41,9%;
• потовщенню шкіряного покриву на 3,5-5,8%;
• збільшенню в шкірі кількості сальних залоз на 2,3-4,2%;
• додатковому розвитку системи поверхневого кровообігу, яка бере участь у перенесенні тепла по тілу. Тварини з такою системою кровоносних судин і товстою шкірою в спекотливі дні змушені додатково витрачати енергію для охолодження тіла та почуваються некомфортно.
Отже, корова використовує енергію кормів не на вироблення молока, а на забезпечення потовиділення для охолодження поверхні тіла. Якщо ж цього не буде, то тварини можуть отримати тепловий удар.
До того ж корова відмовляється від корму чи споживає його набагато менше, стає млявою, в неї падає молочна продуктивність. Щоб цього уникнути, для таких тварин облаштовують системи вентиляторів або душові установки.
Як повідомлялося, в холодного утримання телят є й мінуси.