Кормові добавки на основі живих корисних мікроорганізмів, зокрема живих дріжджів або інактивованих дріжджових культур, що мають пробіотичний ефект, поліпшують травлення ВРХ завдяки стабілізації рубця, збільшують споживання корму, стимулюють імунну відповідь. У молочних корів дріжджові пробіотики підвищують якість молока, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Так, у результаті застосування на тваринницьких підприємствах України штамів живих дріжджів Saccharomyces cerevisiae у теличок чорно-рябої породи від народження до шести місяців збільшилась жива маса на 6,3%, краще розвивалася тілобудова, зокрема лінійний ріст.
Подібні результати зі збільшення приростів у молодняку ВРХ отримали й у інших дослідженнях: від 4,3% до 10,6%.
Деякі дослідження зазначають, що бактеріальні пробіотики ефективніші для телят, тоді як пробіотичні штами дріжджів Saccharomyces boulardii показують кращі результати в дорослих тварин, хоча дріжджові пробіотики, особливо Saccharomyces cerevisiae, також позитивно впливають і на телят.
Також є результати, що за додавання живих дріжджів у рубці збільшується кількість бактерій Fibrobacter succinogenes і Ruminococcus flavefaciens, які відповідають за розщеплення клітковини. Перетравність клітковини кукурудзяного силосу збільшується на 24%, а рівень обмінної енергії й глюкогенний потенціал раціону підвищуються, що сприяє ефективнішому вирощуванню.
Застосування пробіотиків із молочнокислими бактеріями, водоростями й дріжджами Saccharomyces boulardii збільшує утворення летких жирних кислот і целюлозолітичної активності у рубці, що підвищує надої й жирність молока. Ефективність виробництва зростає на 2-7%.
Дослідження показали, що за введення дріжджових добавок у раціони дійних корів збільшується споживання сухої речовини на 4%, перетравність органічної речовини покращується на 2,3%, а кислотно-детергентної клітковини ‒ на 10%.
Як повідомлялося, найбільше помилок у годівлі телят ‒ після їх відлучення.