У промисловому свинарстві виділяють два основних способи годівлі: сухий і рідкий. Як проміжний є ще зволожений (або напівсу- хий) і вологий типи, коли сухі корми автоматично зволожують або змішують із водою незадовго до їх подачі в годівниці. Головною перевагою рідкої годівлі перед сухою є економічна ефективність у використанні кормів, висока конверсія корму – шляхом заміни сухих комбікормів на рідкі можна заощадити до 10-12% кормів, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Конверсія корму за такої годівлі становить 1 : 2,8, а прирости в період відгодівлі досягають 800-900 г/добу. Ще одна вигода рідкої годівлі – можливість використання рідких кормів тваринного походження (сироватки, відвійки й інших відходів харчової промисловості).
За енергетичною цінністю 6 кг молочних відвійок або сироватки замінюють 1 кг зерна вівса або 1 кг соняшникової макухи. А якщо порахувати, то одна тварина за період відгодівлі (в середньому 120 діб) з’їдає за добу 2,5 кг сухого комбікорму, а це 300 кг за весь період.
Якщо навіть урахувати, що частка зернових у комбікормів становить 50%, то 150 кг – це зернові. Звідси випливає, що на відгодівлю одного поросяти потрібно 900 кг сироватки. Звісно, однією сироваткою неможливо замінити зернові корми в раціоні, проте зменшити їх кількість можна.
Нагадаємо, система рідкої годівлі свиней потребує менше обслуговчого персоналу, крім того, за рідкої годівлі свиней можна скоротити витрати зернових кормів.